Amsterdam, Lutmastraat 175


De voormalige gymzaal aan de Lutmastraat 175 in stadsdeel Zuid is in 2014 door de Gemeente Amsterdam uitgegeven ten behoeve van woningbouw. De in 2014 uitgeschreven twee fasen tender is gewonnen door de combinatie architectenbureau Atelier PUUUR met Vink Bouw Nieuwkoop en DID Vastgoedontwikkeling. Dit jaar is het project opgeleverd.

Op de plek van de oude gymzaal is een nieuw gebouw gerealiseerd die het gesloten bouwblok op de bestaande, belendende bouwhoogte aansluit. Het gesloopte pand behoorde bij de voormalige lagere school aan de andere zijde van het bouwblok en was halfhoog ten opzichte van de buurpanden met een open sportveld op het dak.

Het nieuwbouw complex ter grootte van zo’n 1400m2 b.v.o., bestaat uit 15 compacte 2-/ en 3-kamer starterswoningen variërend van 37 tot 47m2 gbo. Alle woningen zijn tweezijdig georiënteerd, een korte insteekgalerij ontsluit aan de binnenzijde van het bouwblok de woningen. De woningen hebben aan de straatzijde Franse balkons en gemeenschappelijke balkonruimten aan de tuinzijde. Op het dak liggen zonnepanelen voor de opwekking van duurzame energie.

Op de begane grond is een kinderdagverblijf met een speelplaats op het dak van de inpandige parkeerkelder. Onder het pand is een verdiepte parkeerkelder voor elf auto’s.

Voorgevel

De geluidsbelaste voorgevel bestaat uit grote metselwerk kaders, de gevel op de begane grond is opgetrokken in natuursteen. De Wasserstrich baksteen is zowel liggend als staand verwerkt in een halfsteens blokverband, die in de penanten liggend en in de borstweringen staand is toegepast. Het metselwerk onderscheid zich subtiel van de omgevende gevels en refereert aan de Amsterdamse school, kenmerkend voor deze buurt.

Het raster van grote vierkanten met verdiepte ramen op een plintgevel is geïnspireerd op de gevelopbouw van het voormalige pand.

Bronvermelding: https://www.dearchitect.nl