Broekmanhuis

Amsterdam

Van school naar kinderdagverblijf naar actieve bewonersgroep. Dat is het resultaat van de samenwerking met de zeer betrokken bewoners van de coöperatie Broekmanhuis. We realiseerden 24 unieke woningen (50 m2 tot 150 m2), ontsloten via de hoofdentree of de eigen voordeur aan de straat. Met binnen een gemeenschappelijke ruimte en buiten een collectieve tuin. Deze ruimtes zijn bedoeld voor de bewoners maar nadrukkelijk ook voor de buurt. Zo gebruiken bewoners de collectieve ruimte als thuiswerkplek en krijgen buurtkinderen er huiswerkbegeleiding. Voor de inrichting van de straat hebben de bewoners van het Broekmanhuis de buurt actief betrokken.

We zijn trots dat het Broekmanhuis zo’n prachtige toevoeging voor de buurt is geworden. Deze plek in Amsterdam Osdorp kende een eenzijdig woningaanbod (vooral sociale huur) en een weinig gedifferentieerde bevolkingssamenstelling. Met de komst van het Broekmanhuis is de straat ingrijpend veranderd, met de ogen (voordeuren) bewust op straat. Het leverde ons in 2020 een nominatie op voor de Arie Keppler prijs.

“De bewoners van het Broekmanhuis maken er samen een succes van. Een mooi voorbeeld van gezond wonen & vitaal leven.” – André de Reus (projectontwikkelaar)

Het blijft ons steeds verbazen hoe positief de bijdrage is van een dergelijke kleine en bescheiden ingreep op het dagelijkse leven in de buurt.”- Katja de Winter (architect Ponec de Winter)

“Hoewel dit zelfbouwproject veel bloed, zweet en tranen heeft gekost, zijn mijn partner en ik hier dolgelukkig. Het wordt hier steeds leuker. Ook Osdorp is enorm in ontwikkeling. We gaan hier voorlopig niet meer weg.” - Remco Vermeulen (Bewoner)


Locatie

Nieuwsberichten

Facts & Figures:

Status
Gerealiseerd
Rol
Ontwikkelaar
Architect
Ponec De Winter
Aannemer
Bot Bouw
Jaar
2016 - 2019
Plaats
Amsterdam
Programma

24 appartementen (koop)